Επιστημονικές Δραστηριότητες

Κοινωνικές εκδηλώσεις

Ερευνητικό Έργο

Θέματα που ενδιαφέρουν

Σύντομη ιστορική αναδρομή Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

  • Το 1955 η σουηδική φιλανθρωπική οργάνωση Rädda Barnen (το σουηδικό παράρτημα της οργάνωσης Save the Children International) έκανε δωρεά στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με την οποία δημιουργήθηκε η πτέρυγα της Παιδιατρικής, συνολικής χωρητικότητας 100 κλινών.
  • Σε αυτήν την πτέρυγα εγκαταστάθηκε το 1958 η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, η οποία μεταφέρθηκε από το Θεαγένειο Νοσοκομείο.
   Οι πρώτοι Καθηγητές -Διευθυντές της Παιδιατρικής Κλινικής ήταν ο Σόλων Βέρας (1947-1957), ο ΚάρολοςΑλεξανδρίδης και ο Γεώργιος Αναστασόπουλος μέχρι το 1965.
  • Το 1965 ο Σπύρος Χαροκόπος εξελέγη Καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και έγινε Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής μέχρι το 1969 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
  • Το 1970 ο Χρίστος Κασίμος εξελέγη έκτακτος εντεταλμένος Καθηγητής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και έγινε Διευθυντής στην Παιδιατρική Κλινική. Το 1973 ο Χρίστος Κασίμος εξελέγη παμψηφεί τακτικός Καθηγητής της έδρας της Παιδιατρικής του ΑΠΘ. Υπό την διεύθυνση του έγινε αναδιοργάνωση και αναμόρφωση εξ΄αρχής της Κλινικής.

Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν: Τμήμα ηλεκτροεγκεφαλογράφου και πρότυπο ερευνητικό εργαστήριο αποτελούμενο από 5 τμήματα: αιματολογικό, ανοσολογικό, κυτταρογενετικό, νεογνολογικό και μεταβολικό.

  • Το 1974, ιδρύθηκε και η Έκτακτη Αυτοτελής Έδρα Παιδιατρικής με ομώνυμο Εργαστήριο βάσει του ΦΕΚ 265/73, υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Σεμίραμις Σκλαβούνου-Τσουρουκτσόγλου. Η Κλινική αυτή αρχικά συστεγάζονταν με την Τακτική Έδρα Παιδιατρικής υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή Χ. Κασίμου στην ίδια πτέρυγα του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ».
  • Το 1977 η Τακτική Έδρα Παιδιατρικής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και ονομάσθηκε Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.
  • Η εναπομείνασα Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το 1980 μετονομάστηκε σε Β΄ Παιδιατρική Κλινική με ομώνυμο Εργαστήριο βάσει του Π.Δ. 217/80 και Διευθύντρια την Καθηγήτρια Σεμίραμις Σκλαβούνου-Τσουρουκτσόγλου μέχρι το 1991 οπότε και αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
  • Την Διευθύντρια Καθηγήτρια Σεμίραμι Σκλαβούνου-Τσουρουκτσόγλου διαδέχθηκε η Καθηγήτρια Δωροθέα Κατριού-Νικολακάκη η οποία παρέμεινε Διευθύντρια μέχρι το 2003 οπότε αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.
   Το 2002, με τη δημοσίευση του Νόμου 2889/2001 και με βάση το άρθρο 16 παράγραφος 3, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από Περιφερειακό σε Πανεπιστημιακό και επικυρώθηκε με απόφαση του στις 25/4/2002.
  • Το 2003 εκλέγεται Διευθυντής της Κλινικής ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ιωάννης Μαυρομιχάλης ο οποίος παρέμεινε μέχρι το 2006 οπότε αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.

Το 2004 εγκαινιάζεται το νέο παιδιατρικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με σύγχρονη υποδομή και αναβαθμισμένες συνθήκες υποδοχής και αντιμετώπισης των επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών.

  • Το 2006 εκλέγεται Διευθύντρια της Κλινικής η Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Αιματολογίας Φανούλα Αθανασιάδου - Πιπεροπούλου η οποία παρέμεινε μέχρι το 2013 οπότε αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.

Το 2007 δημιουργείται το Κέντρο Νευρομυϊκών Παθήσεων στα πλαίσια λειτουργίας της Κλινικής και σε συνεργασία με το Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, για τη στήριξη ατόμων με μυϊκή δυστροφία και νευρομυϊκές παθήσεις, το οποίο εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Τον ίδιο χρόνο εγκαινιάζεται νέος παιδότοπος και χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς ασθενείς του Ογκολογικού Τμήματος της Κλινικής.

Το 2009 δημιουργείται η νέα πτέρυγα του Παιδοογκολογικού Τμήματος της Κλινικής, δωρεά του Συλλόγου «ΛΑΜΨΗ» στη μνήμη του Γεώργιου Παντελάκη. Η πτέρυγα αυτή εγκαινιάζεται από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το 2010 δημιουργείται και εγκαινιάζεται η νέα παιδοκαρδιολογική μονάδα του Νοσοκομείου, δωρεά του παραρτήματος Θεσσαλονίκης «Θερμαϊδες» της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών.

  • Το 2013 εξελέγη Διευθύντρια η Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Ανοσολογίας κ. Μαρία Χατζηστυλιανού - Σιδηροπούλου η οποία παρέμεινε μέχρι το 2016 οπότε και αφυπηρέτησε λόγω ορίου ηλικίας.  

Το 2016 ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση/ανάπλαση της  Κλινικής με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και φορέα υλοποίησης τους Φίλους Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Κλινικής έγιναν στις 21 Ιουλίου 2016.

 • Το 2016 εξελέγη Διευθυντής ο Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Καρδιολογίας κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος ο οποίος παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο 2019.
 • Από τον Σεπτέμβριο του 2019 Διευθύντρια της Κλινικής είναι η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας κα Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου.Η Κλινική διαθέτει συνολικά 58 κλίνες εκ των οποίων οι 38 στο γενικό τμήμα και οι υπόλοιπες στο παιδογκολογικό. Επίσης διαθέτει παιδική χαρά και ειδικούς χώρους για το σχολείο των νοσηλευόμενων παιδιών καθώς και ξεχωριστό χώρο για το σχολείο των παιδιών που νοσηλεύονται στο Ογκολογικό Τμήμα.